HTML

Közéleti dagonya

Mi van a döntések hátterében? Mi van a döntéshozók agyában? Van - e mérce, akár egyes, kettős, többes? A hazai demokrácia posványa, avagy hol és hogyan tapicskolunk?

Friss topikok

Linkblog

Mese a kis magyar olajfáról

2009.03.12. 16:23 zsákutczay

Kihajtott, növekszik, hamarosan kivirágzik a magyar olajfa.

Olaszországból, vad szelek szárnyán repült ide a magja egy dúsan virágzó kertbe, ami mára enyészetnek indult. Évekig szunnyadt a mag a jó földben, de 2006 környékén váratlanul növekedni kezdett, mikor a magot egy ártatlan kis ibolya vette pártfogásába. Az ibolya mérges lett addigi barátjára, a narancsfára, mert akkoriban az árnyékot kezdett vetni rá és ezért elhatározta, hogy ezután inkább az olajfának segít.

Az olajfával együtt az ibolya is gyors növekedésnek indult, viszont a mellette lévő tulipán, akit addig támogatott, szinte elkorcsosult, mára kisebb, mint az ibolya, sőt alig látszik. Valószínűleg az ibolya és a gyorsan növekedő olajfa elszívta a tápanyagokat előle. A kertben persze más virágok is vannak, de különösen a közelben virágzó szegfű lett jó barátjuk, ő is oltalmába vette a kis olajfát. A kis fácska cseperedett, növögetett és 2009-re - láss csodát - már izmos kis virágbimbók is megjelentek rajta. Akkora lett, hogy már egy madárka is rászállt, fészket keresvén magának, mert előző fészkét hideg, csúnya téli szelek leverték, de a kertész is mérges lett rá, mert minden gyümölcsöt összecsípkedett, ezért megpróbálta őt a kertből elkergetni. Az olajfa lombja sűrű, tüskés, biztonságos, a koronán belül vígan lehet élni, olyasmiket is lehet csinálni, amit a kert többi lakója nem lát.
 
Hogy elegendő napfényhez jussanak, a szegfű, a tulipán (az ibolya gyámsága alatt) és a madárka egyetlen reménye ma már csak a kis olajfácska! Ő az, aki még a narancsfával is szembe tud szállni, ezért együtt nevelik, babusgatják, féltő szeretettel óvják. Elhatározták azt is, hogy növekedését elősegítendő, bokrosítanak maguk körül. A bokor egyszer már ugyan elburjánzott a kertben és a többi virág akkor alig kapott tőle tápanyagot, de ez a szegfűt, a bokor akkori barátját nem érdekelte, úgyanúgy, mint most az ibolyát sem, számukra csak saját szaporodásuk a fontos.
 
A kis olajfa nyáron, június 7. reggelére fog előrejelzések szerint virágba borulni. Akkor fog teljes pompájában ragyogni, mikor a kert lakói elindulnak Európa parlamenti képviselőit választani. Ha az időjárás kedvező lesz, akkor 2010-re a kertet teljesen be fogja borítani koronájával.
 
Hacsak addig egy jó kis fagy, vagy egy hozzáértő kertész nem vág rendet.
 
Itt a vége, fuss el véle.

1 komment

Címkék: tulipán narancs szegfű bokor olajfa

A bejegyzés trackback címe:

https://posvanyklub.blog.hu/api/trackback/id/tr18998228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erogén zónapörkölt 2009.03.23. 17:33:25

Zsákutczay! Te el vagy tévedve a hegylábfelszíni magyar rögvalóság morzsalékos talaján. Itt nincs sehol olajfa! Mint ahogy például egy kóser pizzatészta sincs.
Gépsír van a sefthez! És madártrágya, amely lerakódott, keményen, vastagon.Meg ibolyakék naplemente.
Többet nem írkálnék, mert az "előzetes moderációt" még egyetlen kozzászólásom sem élte túl. Nyilván maga a radírpók a webmester. :)
süti beállítások módosítása