HTML

Közéleti dagonya

Mi van a döntések hátterében? Mi van a döntéshozók agyában? Van - e mérce, akár egyes, kettős, többes? A hazai demokrácia posványa, avagy hol és hogyan tapicskolunk?

Friss topikok

Linkblog

Guantanamoi foglyot, de azonnal!

2009.09.26. 09:09 zsákutczay

Megszereztük a magyar állam képviselője - alias B. Gordon - és az amerikai nagykövet - alias D. Fried - beszélgetését Guantanamo ügyben. A beszélgetés az országház egy kis tárgyalójában folyt négyszemközt, az asztalon kávé, üdítő, sütemény,...

- Hi Mr. Gordon, ... khkh .....'beg your pardon, Mr. B.

Amint véreb csiripel, ön egy foglyot szeretne importálni USA? Lenni nagy szerencse, éppen rendelkezünk néhány. Jelentős raktárkészletünk volt még tavaly, de tudja a fene miért, Európa is akar fogoly. Ha nem is teljes már a készlet, de még lehet választani, itt a kollekció - szólt a nagykövet és egy albumot vett elő.

- Van ujgur, tádzsik, palesztin, líbiai, francia, bár most jut észbe franciákat már elvinni, ők kapósak voltak. Tehát ujgur, esetleg,...

- Ö, ö, ö, miszter ööö, vett már a pa..pal...(acsintából)? - szólal meg. Mr Gordon folyékony angolsággal.

- Tehát palesztint vesz Mr. Gordon? Remek! Én is erre gondoltam. Több is van, mennyire gondolt?Egyébként maga mit gondolni guantanamoi fogoly? Terrorista, ártatlan?

- Hát,... izé.... - köhécselt Mr. Gordon B.

- He-he,... csak vicceltem, nehéz kérdés - kuncogott Mr. Fried. Egyébként az áru kiváló. Teljesen ártatlan egy sincs közöttük. Mi ugyan nem sokat húztunk ki belőlük, pedig elhiheti, hogy tudunk egy's mást. Alaposan megdolgoztuk őket éveken át, ...hehe. Tehát Mr. Gordon, ön mi alapján választ? Fénykép, vagy név? Van Mohammad mintegy 40, Abdul kb. 50, Ahmed is 40, Ali csak 30, ezek a legnépszerűbb nevek. Remélem maga nem teszi fel azt az egyszerű kérdést, hogy miért nem engedjük el őket, ha ártatlanok és miért nem ítéljük el, ha bűnösök? Nevetséges kérdések, mindenki ezen lovagol!

- Nem, ...nem, izé,... no,..jön ki hang Mr. Gordon ajkain.

- Na azért - emeli fel mutatóujját Mr Fried!De félre a tréfával, Amerika számára a demokrácia, a szabadságjogok és az emberi méltóság az elsődlegesek, ezért nem engedhetjük őket olyan országokba, ahol nem tartják be az emberi jogokat és esetleg éveken át börtönben kínoznák őket. Elgondolni is rossz, hogy egyes országokban néha csak egy feltevés alapján tartóztatnak le embereket minden bizonyíték és bírói ítélet nélkül, sőt még meg is kínozzák őket ráadásul országuk területén! Így jár az az ország, amelyiknek nincs területén kívül eső katonai bázisa ... hehehe - kacarászott tovább Mr Fried.

- Integrálás - ez legyen a jelszó - folytatta a nagykövet. Az eltelt évek kissé nyomot hagytak némelyikük lelkében és fizimiskájában is (hehe), ezért kérjük emberségesen bánjanak majd velük. A normális életbe kell majd visszailleszkedniük. Apropó hallom, hogy a "Normális Magyarország" - kapart két keze két ujjával a levegőbe a nagykövet - már a régmúlt, ezért lehet mostanában ez politikai program, kérésüket tehát még alaposan tanulmányozni fogjuk, mivel - ismétlem - számunkra a foglyok lelki- testi fejlődése fontos, míg a magyar munkanélküliség tendenciája kissé aggasztó. Hol fog önöknél pl. munkát találni a mi drága kis palesztin barátunk? Természetesen bevándorló státuszt adjanak neki, hiszen ő nem menekült. A magyar állampolgársághoz pedig ragaszkodunk, kérem egy éven belül biztosítsák, ha kell, soron kívül is. Az erdélyi bevándorló magyarokkal meg ne törődjenek, önöknek - hogy is mondták önöknél még pár éve - elősorban internacionalista kötelességüket kell teljesíteni.

- Most nézzük át, hogy fog élni itt a kis bevándorló. A megbonthatatlan amerikai - magyar barátság jegyében közösen veszünk neki kertes családi házat egy jobb környéken. Kertész, sofőr és háztartási alkalmazott szükséges, hogy minél kevesebbszer kelljen kimennie az utcára, nehogy a Baross tér környékét meglátva a lerombolt Bejrút jusson az eszébe és az emlékektől sírógörcsöt kapjon. Ezen lihegne hetekig a velünk nem oly baráti sajtó.

- A ma még fogoly, de holnaptól már büszke bevándorló napirendjét szigorúan meghatározzuk:

hetente kétszer pszichológusok keresik fel, hogy feloldják benne azt a sokkot, amit akkor kapott, amikor megtudta, hogy Magyarország lesz az új hazája. (Gondolja el, hogy társai Angliában, Franciaországban, Németországban telepednek le - suttogta B. Gordon füléhez hajolva.) Tornatanár eleinte naponta megy hozzá, hogy a nagy semmittevés nehogy izomsorvadással járjon együtt: Guantanamo-n naponta tucatnyi mérföldet gyalogoltak a mostani bevándorlók a kerítés mellett, súlyos láncokkal végtagjaikon, de biztosítom önt, hogy tisztán csak testedzés céljából.

Az úszóedzővel a családi ház medencéjében hetente találkozik majd, hogy el ne felejtse az búvárúszás rejltelmeit, melyre a campingtáborban oktattuk: a táborlakók a harmadik évben már akár 10 percig is bírták a víz alatt egy levegővel. Már amelyik - hehehe.

Nyelvtanár hetente egyszer megy majd, nagyon nem érdemes túlterhelni palesztin barátunkat, mert a volt foglyok nagy része úgyis hamar megtalálja az utat vissza, ahonnan jött (többnyire az Al-Kaida-hoz - heherészett tovább suttogva a nagykövet). Minden nap masszázst kap és a pedikűrös is házhoz jön. Lefüggönyözött golyóálló luxuskocsiját csak sofőrje vezetheti, akár naponta kiruccanhat nézelődni.

- A közvélemény hiteles tájékoztatásához is ragaszkodunk a projekt részeként. A tájékoztatás a demokrácia alapvető építőköve, számunkra annyira fontos, mint egy hadüzenet háború előtt.

Az ön igényét a fogolyra és az ön kitűnő választását valószínűleg országának népe majd értetlenül - mondhatnám bambán - fogadja, ezért mindent megteszünk, hogy az állampolgárok megértsék a modern kor társadalmának hívó szavát:

- elsősorban az internetes fórumokon "értetlen" kommentezők fognak érdeklődni az előnyökről és hátrányokról - titkárom át is adná rögtön az általuk majd feltenni szándékozott kérdéseket és a szerkesztői válaszokat is.

- ilyen címeket adnak majd egyes portálok, mint pl.

"Hogy ne nézz teljesen hülyén, ha egy társaságban hozzá kellene szólnod", vagy pl. "Szájbarágó", ahol vicces formában irányítjuk a debileket a megfelelő álláspont elfogadására.

- független katonapolitikai szakértők fognak gondterhelten nyilatkozni, látszólag őszintén mérlegelve a dolgokat - ettől lesz életszagú a nyilatkozat - de a kicsengés persze mindig pozitív lesz.

- Önök hamarosan rá fognak jönni, hogy foglyok nélkül az élet eddig szinte nem is volt élet az önök szép, válság- és Gyurcsány súlytotta országában. (Vagy most nem jót mondtam - súgott titkárja felé Mr. Fried) Nem csodálkoznék azon sem, ha megjelennének majd olyan hangok is, hogy kevés az egy fogoly!

- Hiába no, a közvélemény szava fontos, de ennek alakításában önök is nagymesterek. Vigyázzanak tehát arra, hogy az állampolgárok ne nagyon tegyenek fel olyan kérdéseket, hogy "miért nem Amerika fogadja be az általa elfogott embereket", meg "miért kínozták őket", "miért csak akkor számolták fel a tábort, amikor annak léte kitudódott", "miért van olyan területe a világnak, ahol a jog nem érvényesül", stb., mert azért mindenre mi sem tudjuk a választ.

- Azt hiszem nagyon jól elbeszélgettünk, lényegében mindent megtárgyaltunk, köszönöm értékes véleményét és építő kritikáját, maga igazán nagy politikus. Mondja csak kis barátom, mennyi idő múlva lesznek önöknél a választások?

Szólj hozzá!

Címkék: menekült palesztin guantanamo fogoly bajnai fried

A bejegyzés trackback címe:

https://posvanyklub.blog.hu/api/trackback/id/tr411407999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása