HTML

Közéleti dagonya

Mi van a döntések hátterében? Mi van a döntéshozók agyában? Van - e mérce, akár egyes, kettős, többes? A hazai demokrácia posványa, avagy hol és hogyan tapicskolunk?

Friss topikok

Linkblog

Milyen "meglepivel" készül Gyurcsány az ünnepre?

2009.03.10. 13:34 zsákutczay

avagy a "Megelevenedő '48"

Március 15-én rengeteg új programot kínál a kormány az érdeklődőknek – közölte a kormányszóvivő. Utánajártunk a készülődésnek és a következőket láttuk.

Budapesten galacsin-, tojás- és cipőmentes övezeteket alakítanak ki.
A kormánypárti és a kormánypártokkal együttszavazó ellenzéki rendezvények köré 500 m-es körzetben csak teljes személyi motozás után lehet bemenni. Általános szabály, hogy a kapuknál elveszik az újságokat, szórólapokat, programfüzeteket és a perechez adott szalvétákat is, mert ezeket összegyúrva, netalán megköpködvén és elhajítván, súlyosan meg lehet sérteni a demokráciát, különösen a 2002 óta meggazdagodott réteget, akik most önfeledt ünneplésre készülnek.
 
Kiemelt helyszín továbbra is a Március 15. tér, ahol Demszky fog beszédet mondani és az ország minden részéből várják az ünnepelni vágyókat. A Váci utca- és az Erzsébet hídon belüli területre kizárólag olyanok mehetnek be, akik
- párttagkönyvvel rendelkeznek: 1946 - 1989 közötti időkből bármilyennel, utána pedig csak az SZDSZ, MSZP, illetve a 2002 utáni MDF igazolványok érvényesek. Az utóbbiak közül a 2009 február után belépett új tagok az első sorban foglalhatnak helyet és számukra értékes ajándékát maga Demszky adja majd át: dedikált új könyvét. Számukra egy helyet tartanak fenn. A jelentkezőre ingyenes pszichiáter vigyáz a sarki egészségügyi sátorban.
- orvosi igazolással rendelkeznek arról, hogy 2002 óta nem szednek antidepresszáns gyógyszert és mellette az APEH igazolja, hogy jobban élnek, megtakarításaik folyamatosan növekednek. A rendezőség számukra 5 helyet biztosít;
- mindkét szemük megvan, és minden másnak megfelelnek. (A rendőrség külön kiképzést tart az állomány számára az üvegszem és így a csalók felismerésére.)
- azok a félszeműek, akik egyik szemük világát 2006 előtt vesztették el és akkor sem azért, mert rosszkor voltak rossz helyen.
 
A kordonok bejáratánál a feketébe öltözött azonosító nélküli, de jól láthatóan magán cégnek dolgozó kopasz portásokon kívül orvosok, jól felszerelt laborok, pszichológusok várják az emlékezni és ünnepelni vágyókat. Akik nem rendelkeznek döntő és hiteles bizonyítékkal a demokráciába vetett hitükről, azok fokozott ellenőrzésen mennek át:
- először külsőre veszik őket szemügyre. Férfi, ha egyedül érkezik, eleve gyanús. Több férfi együtt, még gyanúsabb. Több férfi fekete ruhában és bakancsban lehet jó barát (értsd titkos ügynök, verőlegény), vagy szélsőjobboldali szimpatizáns.
- Utóbbiaknál sokkal veszélyesebbek azok, akiken kokárda van, vagy magyar zászlót lengetnek, különösen, ha kisgyermekeik is vannak.
- akinél újság van, az is gyanús. Akkor különösen, ha az újság neve két szóból áll és az első szó: Magyar. Ezeket további vizsgálatnak kell alávetni, de biztosabb számukra megtagadni a belépést.
- akinél olyan újság van, aminek a neve egy szóból áll és Nép-pel kezdődik, ahhoz rögtön odaperdül egy hostess és üdvözlő itallal kedveskedik neki.
- Akiken külsőleg semmi különleges nincs, azokon gyors labor- és pszichológiai teszteket végeznek el.
Különösen érdekesek lehetnek azok az állampolgárok, akik már bevették a ciántablettát, így szervezetükben feldúsult a cián. Ők azok, akik jobban élnek – különösen az utóbbi 6 évben – de erről valószínűleg nem tudtak, viszont gondolkodás nélkül megfogadták a visszavonult nemzetvezető rádióriporter tanácsát. Valószínűleg tudatuk már elhomályosult, állandó felügyeletre szorulnak, őket ezért csak kísérővel engedik be az kordonokkal lezárt operatív területekre. (A kísérő megbízható titkos ügynök. Megbízható az, aki III/1., 2., 3 múlttal rendelkezik)
 
A rendőrség különös figyelmet fordít tehát mindazokra, akikről külsőre nem derül ki, hogy melyik párt tagjai. Mindenesetre elveszik cipőjüket, hogy lelkesedésükben nehogy azt az egyik szónokhoz vágják.
 
A kormányszóvivő tovább ismertette az érdekesebb programokat.
Kiemelkedően érdekes lesz a játszóház, amelyben a gyermekek megismerhetik az 1848-as események kiemelt szereplőit, a korszak tárgyi emlékeit és "zöld baloldali (huszárokkal)" is találkozhatnak, akik a környezetvédelem fontosságára hívják fel a gyermekek figyelmét – mint ahogy a hírügynökségek is jelentették. A huszárok vezetője Tamás Gáspár Miklós lesz, aki 2 óránként lovon és zöld csákóban fog megérkezni a játszóházba, ahol felhívja a gyerekek figyelmét arra, hogy ne dobáljanak el semmit, illetve szedjék fel a tojásokat és galacsinokat az aszfaltról, amit most is a fasiszták dobáltak el ezen a szent ünnepen, melyen megemlékezünk arról, hogy 161 évvel ezelőtt a magyar munkások és proletárok messze megelőzve Lenint, Sztálint és Mao Ce-tungot, hősiesen szembeszálltak a kapitalizmussal, a burzsoáziával, a klerikális reakcióval, valamint az MDF 2. számú képviselő jelölt ük-nagyapjának családjával. A gyerekek előtt röviden ismerteti programját, amely szerint:
- egyenlő elbánást követelnek minden állampolgárnak, ezért már most felszólítják a kormányt, hogy mindenkit alaposan verjenek meg 15-én délután, aki az utcákon tartózkodik, pártállásra való tekintet nélkül, fölösleges ürügyet keresni;
- céljuk a NATO, az ENSZ, az IMF, a WHO, az Arab Liga, az Európa Tanács, a G8, az OPEC, a KGST és az MLSZ feloszlatása;
- el akarják érni, hogy a magyar katonákat vonják vissza a külföldi missziókból, ami tárgyi tévedés, hiszen Szekeresen kívül nincs magyar katona, ő meg itthon van.
- Európát tegyék atomfegyvermentes övezetté, bár az Oroszok rendelkeznek atomfegyverrel, de Putyin megígérte, hogy nem használják fel soha senki ellen, ami van neki az csak dísz, jól mutat a nappaliban.
 
"Megelevenedő '48" címmel élő "szoborcsoportot" láthatnak a járókelők a város egyes pontjain. A szóvivő elmondása szerint több szoborcsoportot hoznak létre a tervezettnél a nagyszámú túljelentkezés miatt:
 
- a csoportokban 48 kisnyugdíjas szerepel majd, akik a telet kis nyugdíjukból vészelték át a hideg lakásban összefagyva és csirke-farhátról kapirgálva a húst. Szerződés szerint mindegyiküknek saját karosszékét, vagy hokkedlijét kell magával hozni, amiért az ünnepség szervezője nem fizet semmit, hogy az IMF elvárásai szerinti állami költségcsökkentés is megvalósuljon. Székeiken, vagy akinek az sincs már, mert eltüzelte, állva, mozdulatlanul Népszabadságot és Népszavát kell örömmel olvasni mintegy két órán keresztül, így mutatván be a sikeres túlélési technikájukat. Három óránként egy kerekes asztalon gőzölgő gulyáslevest és mákos tésztát és megfizethetetlen vérnyomáscsökkentő orvosságokat fognak az orruk elé letenni, amire a csoport „megelevenedik”. Az asztalokhoz nem lehet majd csak úgy odaszaladni, hanem csak az elgémberedett ízületeket lehet majd tornáztatni, a kiadások csökkentése miatt. Az asztalokat 10 perc után eltolják, az ételeket a szoborcsoport tagjai napközben nem ehetik meg, csak majd az utolsó alkalommal. A produkció egyébként reggel 6 órától este 10-ig lesz látható a város több pontján. Az előadók fegyelmezettségét időnként lesötétített ablakú, egyébként már lestrapált és ezért leselejtezett, már 15 ezer km-t megtett 1 éves elmúlt miniszteri Audik-ból ellenőrzik.
- hasonló csoportokat hoznak létre azok számára, akik Magyar Puma program keretében lakásvásárlásra adták a fejüket svájci frank alapú kamatozás mellett és most nem tudják azt fizetni. Ők még ingatlanukban laknak ugyan, de ételre már nem futja, tehát szükségük van a napi egyszeri táplálékra.
 
A szabadtéri műsor a Nemzeti Múzeum lépcsőin március 15-én, délelőtt 11 órától kezdődik kétszáz táncos közreműködésével. A táncosok új programmal lepik meg a közönséget, melyet Jancsó Miklós tervezett: sí-maszkban, fekete, szám nélküli kommandós egyenruhában ereszkednek majd le a Múzeum tetejéről. Mint ismert, a timpanon közepén trónoló Pannónia két kezében babérkoszorúkat tart. A mellette található kis ajtón át kijön két kommandós, a két koszorút kiveszik a szobor kezéből és Himnusz hangjai mellett méltóságteljesen, a kötélen lecsúszva a lépcső tetején álló Gyurcsány Ferenc és Veres János fejére illesztik, ezzel is szimbolikusan jelezvén Pannónia háláját a két géniusznak. 
 
A forradalom és szabadságharc ismert férfialakjainak bemutatása mellett az idén szerepet kapnak a konvergenciaforradalom magyar női alakjai is, így például Göncz Kinga, Herczog Edit és Gurmai Zita - közölte a kormányszóvivő. Dr. Lévai Katalint már nem kell bemutatni, őt 5 éve már bemutatták.

A történelmi játszóház elnevezésű program március 10-én indul. A program egy élőkép, melyben négy kiválasztott kispajtás - Feri, Jancsi, Tibcsi és Gordon, vagyis a nagy négyes, mások szerint a négyek bandája - játszadozik egy homokozóban, ahol Magyarország jelképei lesznek felépítve homokból: a hegységek, alföldek, városok, falvak. A kispajtások egy performansz keretében várakat rombolnak majd le, mint pl. a család, a nyugdíjrendszer, az egészségügyi ellátás, míg más várak bejáratát csak egyszerűen lezárják, mint pl. sok iskoláét, melyet első számú szolgájuk, a kis Pistike fog belakatolni konok elszántsággal. Új légvárakat is építgetnek viszont a kis lurkók, mint pl. kormányzati negyed, metró, adócsökkentés, áfa csökkentés, …stb., de ezek valahogy rendre összedőlnek. Fantáziájuk végtelen, ezért sík területre kis barátaikkal hidakat és alagutakat próbálnak majd építtetni. Sok régebbi vár tetején már lecserélték a magyar zászlót, idegen államok színei lobognak. Ilyenek a vízmű és közmű várak, most éppen a buszállomásokat és vasúti pályaudvarokat adják el. Az euro árfolyama nevű torony, amit forint téglákból építenek, viszont váratlanul biztos lábakon áll, sőt nagy ütemben növekszik, lassan már nem is érik fel a kis csínytevők. A játszóházba rendszeresen visszatérnek, de két visszatérésük között a kertépítő munkások nem bírják helyreállítani az eredeti állapotot, ez már a próbán is kiviláglott. Egy biztos, a homokozó az ünnepek múltával, a távozásuk után, szinte felismerhetetlenné válik majd.
 
A történelmi homokozó mellett huszárkiállítással, huszárbemutatóval, toborzó programmal várják a gyermekeket és a gyermeki gondolkozású felnőtteket a Nemzeti Múzeum kertjében - tette hozzá a kormányszóvivő.
- A huszárkiállítás keretében sort kerítenek Gráf Józsika homokozóból történő eltávolítására, de ebben a programrészben promócionálják Szili Katika pécsi száműzését is.
- A huszárbemutató program keretében gomblyukukban vörös szegfűt viselő huszárok bemutatják a konvergencia program, a rendszeres hitelfelvétel, a pénzkivonás mindenhonnan - kivéve a saját luxuskiadások - mutatványokat. A bemutató fénypontjaként a homokozóból áthívott Janika, Ferikével a nyakában egy kötélen egyensúlyozva megpróbál átérni a túloldalra. A kötélre az van írva, hogy költségvetés, bár már annyi csomó és szakadás van rajta, hogy a felirat nehezen látható. A kötél bal oldalán IMF feliratú puhább matrac, a jobb oldalán üvegszilánkokkal beszórt kemény talajon „számonkérés” felirat olvasható. A próbákon a gyermekek meglepően ügyesen lavíroztak, eddig csak egyszer pottyantak az IMF matracba. A jobb oldalra történő leesés ugyanis komoly sérülésekkel járhat, ezért inkább mindig balra dőlnek.
- A toborzón vörös- és kék csákós huszárok „álljatok közénk, nekünk van programunk” kiáltásokkal csábítják majd a sétálókat, míg a hangszórókon verbunkosok szólnak, mint a
 
A jó szoci szavazónak, de jól megyen dolga,
      Eszik, iszik a pártházban, semmire sincs gondja,
     Hej élet, te rongy élet, rosszabb már nem lehet,
   Csak az jöjjön nyugdíjasnak aki ilyet szeret!...
 
A huszárok luftballonokat is fognak osztogatni idős állampolgároknak, melyeken a következő feliratok olvashatók:
            „a pénzromlás nem a mi hibánk”,
            „megőrizzük a 13. havi nyugdíjat”,
            „nem nyúlunk a nyugdíjhoz”,
            „nem lesz infláció”,
            „nem lesz gázáremelés”, stb.
A „több SZDSZ kevesebb adó” feliratú luftballonokból is rengeteg maradt még a 2006. választásról, de mikor elkezdték osztogatni a főpróbán, egy magáról és a baloldali értékekről megfeledkezett nem eléggé demokrata rokkant nyugdíjas érthetetlenül és váratlanul a huszárok közé vágta mankóját, ezért ezeket a lufikat most félreteszik és megvárják, míg a magyar nép közismert amnéziája miatt egyszer majd megint újdonságnak számít.
 
Arra a felvetésre, hogy a kormány számít-e rendbontásra, a szóvivő elmondta, hogy március 15-én az érintett illetékes szervek képviselőnek részvételével egész nap ülésezni fog az operatív törzs, de a magyar nép közismert tűrőképessége és a "reformok" iránti elkötelezettsége miatt részükről semmilyen rendbontás nem várható, a kormányszervek részéről meg nem számít rendbontásnak, ha az ellenzéki megemlékezőket majd lefújják paprikasprével, ez is megszokott és bevett gyakorlat.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: történelem március 15 játszóház kokárda övezet megelevenedő huszárkiállítás

A bejegyzés trackback címe:

https://posvanyklub.blog.hu/api/trackback/id/tr7993486

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.03.12. 18:55:05

Az "Adjátok vissza a jelképeinket" projektElmesélem, hogy hogyan lett új kulcstartóm. Rühelltem, amikor 2002-ben a Fidesz kampányjelvénnyé fokozta le a kokárdát. Ízléstelen ötlet volt. Ha már önpecsételésre akarták buzdítani a szavazóbázist, lehetett vol…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása