HTML

Közéleti dagonya

Mi van a döntések hátterében? Mi van a döntéshozók agyában? Van - e mérce, akár egyes, kettős, többes? A hazai demokrácia posványa, avagy hol és hogyan tapicskolunk?

Friss topikok

Linkblog

Gyors prosztata-vizsgálatra való jelentkezés tudnivalói

2009.03.19. 11:51 zsákutczay

avagy tájékoztató régi-új egészségügyi szolgáltatásokról

- Mint ismert, a kormány segítségével konvergálunk valahová, bár a cél nekünk nem teljesen világos, de mindenesetre pár éve alatt több száz milliárd forint hipp-hopp tűnt el a magyar egészségügyből, minek következtében orvoshiány van. Az orvosok és ápolók menekülnek az országból, vizsgálatokra, operációkra hónapokat, éveket kell várni. Igaz-e ez? - érdeklődött egy külföldi újságíró azon a sajtótájékoztatón, ahol a megreformált egészségügyi szolgáltatásokat mutatták be kormány tájékoztatóján.
 
- Mindez nem igaz – mondta a kormány szóvivője. Nem hogy szűkült volna az orvosi ellátás, hanem éppen bővült. Éppen most vezettünk be egy rendszert, mely révén a jelentkezés napján már szakemberek elé kerülnek a betegek, illetve a kivizsgálásra jelentkezők. Az évek óta tartó nagy egészségügyi reform keretében a szakdolgozók, ápolók egy része az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium állományába került, ahol az egészségügyből kivont összegek egy része is landolt. A milliárdok egy részéből korszerű sporteszközöket vettünk, pl. vízágyúkat, paprikaspray-t, tonfát, viperát, stb., melyekkel egyszerre nagy tömegeket tudunk az egészséges mozgásra nevelni, míg másik részéből addig képzetlen, sima foglárként foglalkoztatott rendőröket képeztünk tovább, akik szűrővizsgálatot, sürgősségi ellátást nyújtanak a lakosság számára, bárki által könnyen elérhetően.
 
A terem falán, ahol a sajtótájékoztató elhangzott, bekeretezve a miniszterelnök egyik kulcsmondata volt olvasható: „A sürgősségi betegellátás fejlesztése és a jelenleginél átfogóbb egészségmegőrző programok indítása várható az egészségügyben”. A szóvivő ujjával rábökött a feliratra és közölte, hogy ez a vezérelvük, ennek megvalósításán fáradoznak, 2006 októbere óta jó eredményeket értek el. Az egészségmegőrző vizsgálatok már a következő területekre terjednek ki:
- urológia,
- nőgyógyászat,
- száj-, fül-, orr-, torok-, gége, valamint
- ortopédia, reumatológia.
 
A riporterek egymást túlharsogva érdeklődtek az új szolgáltatás iránt:
- Úgy tűnik, mintha önök főleg az emberi test üregeinek vizsgálatára koncentrálnának elsősorban! – kiáltotta egy riporter.
- Igen, a népesség fogyás, az öngyilkosságok magas aránya, a népbetegségként terjedő depresszió, a helyenként már tömeges éhezés mind-mind a testüregekkel állnak kapcsolatban, mert ezekbe a lukakba mindenféle káros dolgokat dugnak az emberek, itt kapják a légúti fertőzéseket és sokszor és egyre gyakrabban megerőltetik a hangszálaikat is főleg a még szabad levegőn, sok ember között – mondta a szóvivő.
Újabb kérdést tett fel egy újságíró:
- hol és hogyan lehet jelentkezni a vizsgálatokra?
A szóvivő bájos mosollyal közölte, hogy
- a jelentkezés rém egyszerű. Mivel gondoltunk arra, hogy az embereknek már nincs pénzük vizitdíjra, munkahelyek tömege szűnik meg és ezért csökken a társadalombiztosítási bevétel, a jelentkezőknek utazásra sincs pénzük, ezért a jelentkezés először is ingyenes, a vizsgálat nekünk ugyan pénzbe kerül, de ezt egy hosszabb kezeléssel ki lehet váltani, sőt az egészségmegőrző programra jelentkezettek étkezésről is gondoskodunk akár hónapokon át. A jelentkezés pedig egész egyszerűen az utcán történik!
A jelenlévő újságírók arcán látván a döbbent kifejezést, a szóvivő még bájosabban mosolygott:
- mindössze annyi a teendő a jelentkezést illetően, hogy a miniszterelnök, illetve a budapesti főpolgármester közelébe kell menni!
- De mégis, mi következik ezután, hol és hogyan zajlik a vizsgálat? - esett le az újságírók álla és csak szaggatott hangok jöttek ki torkukból.
- Na várjunk! – szólt a szóvivő. Először is azt a módszert vezettük be, hogy az egészségmegőrző programhoz való jelentkezés az említett személyek 50 – 100 méteren belüli megközelítésével történik. Aki ide eljut, annak már jó esélye van az egészségmegőrző programban való részvételre.
- Miért csak esély? – érdeklődött egy külföldi újságíró. Kell még valamit csinálni?
- Igen – mondta a szóvivő. Elég, ha egyet kiált. Ez talán igazán nem sok. Ha valaki még biztosabban szeretne vizsgálatra jelentkezni, az jobb, ha egy lepedőt is hoz magával, amit elég meglengetni. Még korszerűbb vizsgálatnak vetjük alá azt, aki a lepedőre valamit felír. Gyakorlatilag mindegy, hogy mit, de azért vannak szavak, amelyekkel sürgősségi ellátást lehet kérni, a többi jelentkező elé lehet kerülni a sorban,.
- Kérjük említsen néhány példát – szólt egyszerre több izgatott újságíró.
- Íme: szabadság, cenzúra, eltörlés, felelős, unió, stb. – jött a válasz a szóvivőtől.
- Mi van, ha egy páciens 50 méteren belülre kerül? – érdeklődött egy jogvédő szervezet tagja.
- Ez gyakorlatilag lehetetlen, mivel a két népszerű vezető csak magát korlátokkal körülvéve és 50 méteres senki földjét hagyva jár az utcán, ezért kisebb utcákba nem is férnek el, de nem is célszerű, mert az ablakból vizsgálatra való jelentkezés céllal kidobott ételmaradékkal, fekáliával, tojással jelentkezők számára már nem lenne hely a vizsgáló szobákban.
- Mi van azokkal, akik jelentkeznének, de nem tudnak 100 méteren belülre keveredni a nagyszámú jelentkező miatt?
- Aki távolabb marad, azzal kevésbé foglalkozunk. Legalábbis egyelőre, bár betegnek álcázott szakápolóink elvegyülve a tömegben ott vannak, segíteni a jelentkezőnek. Azért 100 méteren túlról is be lehet kerülni a kiválaszott csoportba, ha valaki képes néhány egyszerű dologra, mint pl. egy tojás jól látható felmutatása. A magyar tyúktojás, sőt a kacsatojás is, 100 méterről már nehezen észrevehető, ezért gyakorlatilag csak strucctojás jöhet számításba. Nem kell felmutatni a tojást, ha egyből 100 méter messzire el tudja hajítani a jelentkező a miniszterelnök, illetve főpolgármester felé. Minél közelebb landol a tojás hozzájuk, annál biztosabb az egészségmegőrző programban való részvétel. Akinek nem telik tojásra – gondoltunk nyugdíjasainkra és a szegényebbekre - annak elég egy papírgalacsint gyúrnia.
- Kérjük beszéljen a vizsgálatokról! Ott történik az utcán? - ordítoztak a lelkes újságírók
- Á, dehogy. Azoknak, akiknek a jelentkezését már elfogadtuk, azokat 2 - 5 szakápoló veszi körül és karjukat udvariasan megfogva betessékelik őket egy tágas mikrobuszba. A busz az összes jelentkezővel elindul a szakrendelő felé. Kivételt az ortopédiai-reumatológiai szakrendelés jelent, melyet rögtön a helyszínen elkezdünk. Ennek keretében a jelentkezők mindegyikének végtagjait átmozgatják a szakápolók, némelyiküket lefektetik a földre sürgősségi ellátás keretében és 4-5 kolléga rájuk ülve, kezüket megpróbálja a hátuk mögött összekötözni, ami egy egyszerű mozgáskoordinációs teszt. Miután minden jelentkezőt buszokba zsúfolunk, rögtön elvisszük őket egyik zártkörű rendelőnkbe.
- Tovább, tovább – sürgették a szóvivőt az izgatott riporterek.
- A rendelőben az adatok felvétele után alapos vizsgálatnak vetjük alá a jelentkezőket – folytatta a szóvivő. A szakápoló belenéz szájukba, a nyelvük alá, fölé, mellé, megnézi, hogy pl. a fogukra nem erősítettek-e cérnát, melynek a végére kötött tárgyat így lenyelhetik, várva a pillanatra, hogy a rendelőben előkapják. Ezt szeretnénk elkerülni. A vizsgálat természetesen teljesen meztelenül történik, ahogy az egészségügyben szokásos. A jelentkezőkkel mindenféle gimnasztikai gyakorlatot végeztet szakemberünk, vizsgálván testük méreteit, hajlásait, nyílásait. A gyakorlat főleg terpeszállásban, illetve négykézláb történik, többször kell lehajolniuk, míg a gumikesztyűs szakember alaposan szemrevételezi őket, végigtapogatván testük kiálló, lelógó, felálló, csüngő, lifegő részeit, benyúlkálván ide-oda, mindezt természetesen kizárólag az egészség pontos felmérése miatt. Ilyen rendkívül fontos vizsgálat az is, amikor a jelentkezőnek fél lábon kell állnia és közben lábujjait mozgatnia. A női pácienseknek külön szobában persze rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök a kényelem miatt.
- Milyen a hangulat? – érdeklődött egy megszeppent újságíró gyakornok.
- Na, az aztán kiváló – kacarászott a szóvivő. Én több vizsgálatot is végignéztem, mert rejtett kamerával felvétel is készül, nehogy valaki később panaszkodjon, hogy valamelyik fontos szervét kihagyták, így személyes tapasztalatom alapján is megerősíthetem, hogy a hangulat nagyon jó. A szakápolók viccelődnek, nevetgélnek és jókat kacagnak saját humorukon, szóval minden rendben van.
- Mi történik a vizsgálat után? – szólt a kérdés.
- Kis pihenő – jött a válasz. A jelentkezők visszakapják ruhájukat, felöltöznek és egy csendes szobában végre le is ülhetnek. Itt mintegy 6-7 órát magányosan töltenek, hogy regenerálódjanak. Ez alatt az idő alatt nem kapnak sem enni, sem inni, de telefonálni sem lehet, mert az esetleg odaérkező családtag, vagy ügyvéd hangoskodása zavarná a pihenést és a többi pácienssel való bensőséges törődést.
- Úgy hallottuk, hogy amikor a jelentkezők végre elmehetnek az egészségük felmérése után, akkor egyszerűen kiteszik őket az utcára, menjenek Isten hírével – hangzott az állítás.
- Na ez azért túlzás! – csattant fel a szóvivő. Isten nevét mi nem vesszük a szánkra, szerintem nincs is, pláne nem a magyaroknak, de mi jobban szeretnénk, ha a résztvevők a mi újszerű ellátásunk hírét vinnék el távoli vidékekre is.
- Azt is hallottuk, hogy egyes jelentkezőktől utólag borsos vizsgálati díjat kérnek! Ötvenezer forintot emlegetnek. Igaz ez? – szólt a kérdés.
- Nem. A vizsgálatnak persze vannak költségei, amit közlünk a jelentkezőkkel, de választhatnak, hogy megfizetik és rögtön hazamennek, vagy bent maradnak egy hosszabb kezelésre. Az ön által említett jelentkező pl. ha vállalja a kivizsgálás utáni 25 napi kezelést (ez mindösszes 2000 Ft/nap, igazán olcsó), akkor semmit nem kell fizetnie. Vannak persze renitensek, akik jelentkeznek ugyan vizsgálatra, de a hosszabb kezelést már nem vállalják kiválóan felszerelt egészségmegőrző központjainkban kiválóan képzett szakembereink között és feljelentenek minket, így próbálván meg elkerülni a vizsgálat költségeinek kifizetését, vagy a kezelést. Ez számunkra érthetetlen, hiszen ha már tömegesen vizsgálatra jönnek a miniszterelnök, vagy a főpolgármester nyilvános fogadó óráira, - ráadásul egyre többen - akkor furcsa, hogy éppen a mi két szeretett, drága vezetőnket szeretnék alapos vizsgálatnak és kezelésnek alávetni. Fura egy világot élünk – zárta be a szóvivő a sajtótájékoztatót.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://posvanyklub.blog.hu/api/trackback/id/tr251011669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása