HTML

Közéleti dagonya

Mi van a döntések hátterében? Mi van a döntéshozók agyában? Van - e mérce, akár egyes, kettős, többes? A hazai demokrácia posványa, avagy hol és hogyan tapicskolunk?

Friss topikok

Linkblog

Fletó és a Hángérien Díp Impekt

2009.02.18. 14:38 zsákutczay

avagy Fleto megmenti az országot (ismét)

Két rejtett kamerával két családot figyeltünk egyszerre a napokban. Egyikük GY.F, ismert zsonglőr, politikai akrobata, a másikuk K.J, azaz Kovács József kevésbé ismert állampolgár.

Ime a történések:
 
Gy.F. alias Gyurcsány Ferenc – szeretett népének csak Fletó – egy sasszéval a tükör elé lépett.
A vasárnap esti film nagy hatással volt rá: Deep Impact.
Üstökös közeleg a föld felé:
– Húúú ez jó, nagyon jó!!! Tisztára, mint a világgazdasági válság, amiről szintén senki nem tehet, nem beszélve az ország gondjairól - gondolta és izgatottan ugrott fel a díványról. Miért is ne?
Örömében nem bírta fékezni magát. Táncos mozdulata annyira tetszett neki, hogy megismételte, majd megvárta, míg Klára beküldi a szobalányt összeszedni a Putyintól kapott váza cserepeit. Érezte, hogy most van itt a pillanat, amire régen várt: szózat a néphez, TV műsorokat, programokat megszakítva! Eszébe jutott, hogy egyszer már lejtett pár tánclépést Hugh Grant brit miniszterelnököt alakító filmje hatására, amit az ő népe oly sok szeretettel fogadott, miért is ne adhatná elő a népét megmenteni kívánó amerikai elnök (Morgan Freeman) magyar változatát is?
 
Megmentem őket – gondolta – ha akarják, ha nem!
Hirtelen felrémlett neki Churchill híres beszéde: …vér, veríték,… nem ígérhetek,.. zakatoltak a szavak agyában. Már régen szerette volna ő is hasonlót mondani, most itt az alkalom! Gyorsan papírt, piros tollat vett elő, hogy jegyzetelni tudjon.
 
GY.F:
- Mivel is kezdjem? Tisztelt Honfitársak? Magyarország!? Én drága népem? Te k..va ország!? Nem, még talán reménykedni kezdenek. Á, maradok a semmitmondó „Jó estét kívánok” – nál, nehogy valaki vacsora közben félrenyeljen. Mert a szívem nagy és jó - gondolta.
… Jó estét kívánok – vetette papírra az első szavakat.
K.J:
Kényelmes, még nagymamájától örökölt foteljében üldögélve figyelte kisebbik gyermeke játékát. A TV némán villogott a háttérben, mikor Fletó jellegzetes tüneteket mutató feje megjelent a képernyőn. Gyorsan gyermekére ordított:
- hangot! - és reménykedve felugrott, elkiáltván magát:
- mama gyere be, történelmi pillanat! - mivel Fletó szomorú ábrázata sok reménnyel kecsegtette, azt hitte, bejelenti a régóta esedékes mondatot, amit egy ország vár évek óta:
- … lemondok!
 
Csalódottan zuhant vissza a párnák közé. Már a megszólítás világossá tette, hogy erről szó sincs. Egy lemondást nem kezd valaki „Jó estét kívánok”-kal.
Talán kitört a III. világháború és országunk hadba lép? Netalán a Föld felé tartó üstökös – mint azt láttuk néhány napja – országunkat vette célba és Fletó bejelenti, hogy a föld alatti járatokban 500 ezer embernek van hely, akiket ő már kiválasztott, a többieknek meg sok szerencsét kíván?
 
A beszéd végén K.J. megállapította, hogy, most is fején találta a szöget.
 
 
(A továbbiakban a két felvételt időrendben összevágtuk. Először Fletó hangos gondolkodása, majd papírra vetett és TV-ben elhangzott szövege- pirossal -, majd utána rögtön K.J. reagálását ismertetjük. ) 
---------------------------------------
Gy.F.
- Itt állok a vártán, szemem messze a távolban, a válság szele orcámat veresre fújta. Az én jövedelmem pár hét alatt a napi 243 ezer forintról lezuhant 239 ezer forintra. Ők még nagyon nem érezhetik, hiszen a napi 933 Ft csökkenése 25 forinttal kevésbé észrevehető, ők csak olvastak róla, szólok tehát nekik, hogy vigyázzanak:
… látták a tévében, vagy olvassák az újságokban és sajnos egyre többen érzik saját bőrükön is, …
K.J.
- Évek óta nem tudok elmenni nyaralni két gyerekemmel, feleségemnek nincs állása, mit fogok még a bőrömön érezni? Édesanyám a kis nyugdíjából segít ki néha bennünket! Mi jöhet még? Statárium?  
---------------------------------------
 Gy.F.
- Bár tökéletes vagyok, nincs hibám, (ezt Lendvai is megerősítette, ő pedig már sok szocialista minisztert látott), de azt tanácsolta Desewffy Tibcsi, hogy valamit néha ismerjek be. Az öltönyömet mégsem téphetem meg ilyen nehéz időkben, talán kevesebb is elég:
… Három éve elkövettem egy súlyos hibát…
K.J.
… Mi az, hogy három? Mi az, hogy egy?...Egyébként a hibát mi követtük el a választáskor 2006-ban! 
---------------------------------------
 Gy.F.
- Tovább, tovább, csavarjunk még egyet az érzelmeken! Ha ez a hülye nép meghall egy őszinte szót, leengedi ökölbeszorult kezét, akkora szíve van. Gréczy mesélte, hogy Eger ostrománál a falra mászó török torkán volt már a magyar vitéz pengéje, mikor a török megszólalt: 4 gyermek vár otthon Konstantinápolyban, kenyeret kell adjak nekik, mire a vitéz szeméből könnycsepp gördült ki és leengedte kezét. Ennyi elég volt a töröknek, hogy ő meg felemelje. Gréczynek jó ötletei vannak, idemásolom:
… Megtanultam a leckét…
K.J.
- Nem először kellene tanulni, aztán irányítani? Ha a gyerekem csak 3 év alatt tanulna meg egy leckét, garantált, hogy szocialista politikusnak küldeném! Na, de mi is lassan tanulunk, szó se róla!
 ---------------------------------------
 Gy.F.
- Sok hülye miniszter, meg az az idióta frakció, a marhák mindent megszavaznak egy felügyelőbizottsági helyért. Azt hiszik, beleszólhatnak valamibe, üzenek nekik is:
… mit akarok tenni a válság enyhítése, az ország megerősítése érdekében?
… bátorítani kívánom önöket…
K.J.
- Ez elég is!  Erőd ebben ki is merülhetne. 
---------------------------------------
Gy.F.
- Egy kis nádpálca suhogtatás sem árt, az a sok léhűtő:
… ne próbáljanak elbújni, elmenekülni a gondok elől …
K.J.
- Hová, te barom? A fedél nélküliek menhelyére? 
---------------------------------------
Gy.F.
- Utaljunk Öszödre is, a híres igazságbeszédre, amivel Orbánba is rúgok egyet, amúgy elegánsan. Mert ő kezdte! Én eddig is küzdöttem, de a jobboldal állandó nyekegése koloncként hat reformjaimra:
… Ha az elmúlt tíz év gyakorlatát folytatjuk, akkor veszíteni fogunk…
K.J.
- Na azért ez nem pontos. Mi is volt a gyakorlat? Az, hogy te kormányozol, te köcsög. De miért a jövő idő? Van még mit veszítenünk? A csirke far-hát is veszélyben? 
---------------------------------------
Gy.F.
- Remélem ez a sok tulok (drága patrióta népem) már elfelejtette a konvergencia programot, mármint hogy hová süllyedtünk anno. Mindent az októberi világválságra kenünk – eddig nem voltam hívő, most sem vagyok az, de kimondom: Istennek hála érte. Ezt már annyit mondtam, hogy szinte én is elhiszem:
… A válság következményeként az állam költségvetésén is egyre nagyobb lyuk tátong …
K.J.
- Hm, a költségvetés lyukát te tágítod évek óta a Veressel – tudtommal. 
---------------------------------------
GY.J.
Orbánba még és még, soha nem elég: mindent ő rontott el, mindent, amit drága Gyula és Lajcsi felépítettek. De kár, hogy évek óta semmi kötél, semmi szingli, ezek kussolnak:
… ez nem kezeli gazdáságunk múltból hozott gyengeségeit, betegségeit…
K.J.
- hát ki kezeli? 
---------------------------------------
Gy.F.
- Ha már Orbán, nyúljuk csak le rasszista családpolitikáját is! Sajna a világ is fordul a Draskovics miatt, aki egy két lábon járó pofon az esztétikának, viszont hülye, de legalább bárhol használható:
… ne a segély és a szociális támogatás, hanem a munka legyen a remélt biztonság forrása …
K.J.
- csak te ne dolgozd már magad halálra! Pihenhetnél néhány évtizedet! Tudod mi a veszély az országra? A buta, de szorgalmas ember. 
---------------------------------------
Gy.F.
- Na most vágunk be egy kis Churchillt. Mondjak-e vért, verítéket? Á, ez ósdi, most egy vállalkozásról van szó. Mondjuk népünk egy közös kft-ben próbál a piacon megjelenni, ügyvezető Gy.F. – ez a jó:
… Nem ígérek könnyű utat. Sőt! Nehéz vállalkozásra hívom valamennyiüket,… hasznát csak pár év múlva látjuk, addig pedig dolgoznunk kell…
K.J.
- Eddig sem volt könnyű, különösen azt a vastag bőrt nézni az orcádon. Haszon pár év múlva? No comment.  
---------------------------------------
Gy.F.
- Valamit a jobboldalnak is lökjünk, legalábbis a hülyébbeknek:
 … patriótagazdaságpolitikát… csináljunk kisebb parlamentet és kisebb bürokráciát.
K.J.
- … és kisebb MSZP-t, nem beszélve az SZDSZ-ről, mindezt automatikusan. 
---------------------------------------
Gy.F.
- A hülye SZDSZ-hívőket se hagyjuk ki. Több SZDSZ, kevesebb adó – jót röhögtünk a Kuncze Gabival 2006-ban:
… Csökkentsük a kerestek, a jövedelmek adóját…
K.J.
- Úristen! Jön az adóemelés. 
---------------------------------------
Gy.F.
- Az én drága nyugdíjasaimnak – milyen tündérek, mikor bevették, hogy visszaadjuk az ellopott 19 ezer forintjukat! Pénzt nem adunk most sem, de meglebegtetjük, hogy a 13. havi nyugdíjat visszavételét már úgysem fogják megérni. Nekik ez a non plus ultra, semmi más nem számít. Legalábbis a drága pozsonyi úti idős elvtársnőknek.
Hú de jó ötletem van, a nyugdíjak csökkentésével két legyet ütök egy csapásra, meglebegtetem, hogy 2016-ig és utána is mi leszünk itt:
… 2016-tól fokozatosan, kilenc év alatt, 65 évre emeljük fel a nyugdíjkorhatárt.
K.J.
- Fletó, de biztos vagy a dolgodban! Egy kis szerénységet. 
--------------------------------------- 
Gy.F.
- Na most kellene valami frappánsat. Valaki segítsen!
- Imre, te mit mondanál most? Köszi, nagyon jó: „Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van.” Kicsit átírom a kor szavának megfelelően:
… A kormány tudja, mint kell tennünkTudja és teszi a dolgát.
K.J.
- Ettől félünk a legjobban. 
---------------------------------------
Gy.F.
A sok önző újgazdag gyár- és részvénytulajdonos csak magára gondol, fel kell nyitnom a szemüket:
… gondoljanak az egész országra. Hiszen össze vagyunk kötve …
K.J.
- Hát ez a baj. Van itt valami kés? 
---------------------------------------
Gy.F.
Legyenek megfontoltak, a cselekvésben meg határozottak.
K.J.
- A számból vetted ki a szót. Jön március 15. Igyekezni fogunk!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://posvanyklub.blog.hu/api/trackback/id/tr46950795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása